Κατά την περίοδο που διανύουμε, όλοι μας έχουμε κληθεί να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας και να εφαρμόσουμε πολλά μέτρα σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Σε περίπτωση κρούσματος στην οικογένεια, είναι απολύτως κατανοητές οι δυσκολίες της απομόνωσης ενός μέλους της, ιδιαίτερα όταν στο σπίτι μένουν και άλλα άτομα.
Ωστόσο, όσο δύσκολο και να φαίνεται, πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες κατάλληλης αντιμετώπισης. Οι ενέργειες για την πρόληψη της μετάδοσης του COVID-19, τόσο από τους ασθενείς όσο και από την οικογένειά τους, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Κίνα παρατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό εντός της οικογένειας. Από τα παραπάνω, φαίνεται πόσο κρίσιμο είναι σε περίπτωση που υπάρχει κρούσμα στην οικογένεια να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας.
Στο κείμενο που ακολουθεί, που αποτελεί μια πρωτοβουλία της Interamerican και του Ινστιτούτου Prolepsis, παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουμε αν έχουμε κρούσμα στην οικογένεια.
Τι θα πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα στην οικογένεια;
Αρχικά, όσοι έχουν στενή επαφή με το κρούσμα (σύντροφος, φροντιστής, παιδιά), θα πρέπει να παρακολουθούν την υγεία τους και να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή (αρχικά τηλεφωνικά) αμέσως μόλις εμφανίσουν συμπτώματα ενδεικτικά του COVID-19 (όπως πυρετό, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή).
Είναι σημαντικό τα μέλη της οικογένειας, και ειδικά ο φροντιστής του ασθενούς, να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες:
Εφόσον υπάρχει κρούσμα στην οικογένεια, θα πρέπει να χρησιμοποιείται μάσκα και γάντια, σύμφωνα με τις οδηγίες αναφορικά με τη χρήση ατομικού εξοπλισμού:
Ιδιαίτερη φροντίδα χρειάζεται επίσης αναφορικά με τη διαχείριση κοινόχρηστων αντικειμένων και κατά την καθαριότητα και το πλύσιμο. Ακολουθούν παρακάτω σχετικές οδηγίες:
Εξαιρετικά σημαντικό είναι επίσης να ακολουθούνται από όλα τα μέλη της οικογένειας οι οδηγίες προσωπικής υγιεινής:
Δεδομένου του ότι όσοι νοσούν από τον COVID-19 εξακολουθούν ακόμα και μετά την πάροδο των συμπτωμάτων να μπορούν να μολύνουν τους άλλους, αυτά τα μέτρα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι τη λήξη της απομόνωσης, για την οποία θα συμβουλεύσει σχετικά ο/η γιατρός.
Στις περιπτώσεις που η οικογένεια έχει και παιδιά είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να προσπαθήσουν να τους εξηγήσουν με απλό και κατανοητό τρόπο τι συμβαίνει. Επίσης είναι σημαντικό ο ασθενής να αποφεύγει τις επαφές μαζί τους, χωρίς όμως να τους προκαλείται ανησυχία.
Τι μπορώ να κάνω αν το παιδί μου έχει COVID-19;
Εάν το παιδί σας χρειαστεί ιατρική φροντίδα, ενημερώστε τον/την γιατρό σας πριν την επίσκεψη. Θα πρέπει να παρακολουθείτε τα συμπτώματα του παιδιού και να τον/την ενημερώσετε, εάν δείτε ότι επιδεινώνονται.
Η καλή ενυδάτωση με υγρά και η ξεκούραση είναι σημαντικά μέτρα αντιμετώπισης που πιθανότατα θα σας συστήσει ο/η γιατρός. Μην δώσετε αντιβίωση στο παιδί σας, εκτός εάν σας συμβουλεύσει σχετικά ο/η γιατρός σας. Η αντιβίωση δεν μπορεί να το βοηθήσει, αφού η νόσος προκαλείται από ιό.
Ο τρόπος που θα προσεγγίσετε το θέμα πρέπει να είναι ήρεμος και καθησυχαστικός. Καλό είναι να δείχνετε ότι ακούτε με προσοχή τα ερωτήματα που ενδεχομένως δημιουργούνται στο παιδί.
Είναι επίσης σημαντικό, οι πληροφορίες που θα δώσετε στο παιδί σας να είναι έγκυρες. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται προσοχή στα μηνύματα που λαμβάνει από άλλες πηγές, λιγότερο αξιόπιστες.
Εφόσον έχετε διασφαλίσει τις παραπάνω συνθήκες, μπορείτε να του εξηγήσετε ότι αυτή η νόσος εκδηλώνεται με διάφορες μορφές. Σε ορισμένους ανθρώπους μοιάζει με τη γρίπη με συνήθη συμπτώματα τον πυρετό, τον βήχα ή τη δυσκολία στην αναπνοή. Από όσα γνωρίζουν μέχρι στιγμής οι γιατροί, τα παιδιά δεν αρρωσταίνουν βαριά, ενώ και οι περισσότεροι ενήλικες γίνονται καλά. Ακόμα, μπορείτε να του πείτε ότι θα είστε δίπλα του σε ό,τι χρειαστεί.
Πολύ σημαντικό είναι να αξιοποιήσετε την κατάσταση που βιώνουμε, ώστε να διδάξετε στο παιδί σας του κανόνες υγιεινής, για την αποφυγή της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού (αλλά και κάθε ιού).
Τα συμπτώματα της νόσου στα παιδιά δεν διαφέρουν από αυτά των ενηλίκων. Ωστόσο, εμφανίζουν συνήθως ηπιότερη συμπτωματολογία που θυμίζει αυτήν του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. Έχουν παρατηρηθεί επίσης έμετος και διάρροια. Παρόλα αυτά, δεν γνωρίζουμε ακόμα εάν κάποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά, όπως για παράδειγμα παιδιά που έχουν προϋπάρχοντα νοσήματα.
——————
Για τη δημιουργία του παρόντος αξιοποιήθηκαν οι εξής πηγές:
Interamerican: www.interamerican.gr
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/who-china-joint-mission-on-covid-19—final-report-1100hr-28feb2020-11mar-update.pdf?sfvrsn=1a13fda0_2); Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/guidance-prevent-spread.html); Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/schools-childcare/talking-with-children.html); Υπουργείο Υγείας Νέας Νότιας Ουαλίας (https://www.health.nsw.gov.au/Infectious/factsheets/Pages/advice-for-suspected.aspx); Υπουργείο Υγείας Νέας Ζηλανδίας (https://www.health.govt.nz/our-work/diseases-and-conditions/covid-19-novel-coronavirus/covid-19-novel-coronavirus-health-advice-general-public/covid-19-self-isolation#home)